klussen wonen woonplezier zo woon je
Zo woon je veiliger met veiligheidssloten

Zo woon je veiliger met veiligheidssloten

In je eigen huis is veiligheid van groot belang. Natuurlijk wil je je in je eigen huis veilig kunnen voelen als je thuis bent. Ook als je op vakantie gaat, is het prettig om je huis achter te kunnen laten met het gevoel dat het goed afgesloten is. Veiligheidssloten kunnen aan dit veilige gevoel bijdragen. Reguliere sloten zijn namelijk door inbrekers op verschillende manieren te manipuleren. Zonder goede sloten kunnen zij al binnen enkele seconden een huis inbreken, door bijvoorbeeld de trekmethode, waarbij het slot losgeschroefd wordt, of de Bulgaarse methode, waarbij een cilinderslot dat een stukje uitsteekt wordt afgebroken. Met een goed veiligheidsslot kan je inbrekers gelukkig voor zijn. Hoe kies je een goed veiligheidsslot? ZoWoonJe.nl helpt hier je woning veiliger te maken.

veiligheidsslot Wat is een veiligheidsslot?

Allereerst is het goed om te weten wat een veiligheidsslot nou precies is. Een veiligheidsslot is een slot dat beter beveiligd is tegen inbrekers dan een normaal slot, doordat het moeilijker te kraken is. Dit komt onder andere doordat het materiaal extra gehard is en blokkeerplaten bevat. De voorplaat, het deel dat zichtbaar is aan de zijkant van de deur, is meestal extra dik, waardoor het slot moeilijk door te boren is. Verder zitten er stalen stiften in de nachtschoot, die eveneens doorzagen voorkomen. De blokkeerplaat voorkomt dat inbrekers de nachtschoten kunnen doordrukken.

veiliger wonen Veiliger wonen met goede veiligheidssloten

Als je een goed veiligheidsslot wilt aanschaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is de PC maat, ook wel slotsparing, van belang. Dit is de afstand tussen het gaatje waar de sleutel in het slot wordt gestoken en het gat waar de deurklink door de deur steekt.

Een andere afstand die van belang is, is de doornmaat. Dit is de afstand tussen het gat waar de deurkruk in de deur gaat en de voorplaat. Tot slot is de vorm van de voorplaat van belang. Als je een slot gaat vervangen of als er al een uitsparing voor een slot in de deur aanwezig is, is het van belang om voor een voorplaat te kiezen van dezelfde vorm. Als dit niet het geval is, kun je naar eigen smaak een vorm kiezen.

soorten veiligheidssloten Verschillende soorten veiligheidssloten

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten veiligheidssloten op de markt. Ten eerste is er de keuze voor een zelfsluitend veiligheidsslot. Zoals de naam al doet vermoeden, valt de deur hierbij automatisch op slot als je deze dichttrekt. Verder is er het insteekslot. Dit slot zit centraal in de deur en het slot zelf steekt in de deur. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een bijzetslot. Een bijzetslot is een extra slot dat ter extra beveiliging dient. Tot slot bestaat er nog het oplegslot. Dit slot wordt op de deur bevestigd, in tegenstelling tot het insteekslot.

veiligheidsloten merken Bekende merken en keurmerken

In Nederland zijn er bepaalde keurmerken met betrekking tot veiligheid.

SKG

Ten eerste is er het SKG keurmerk. Dit keurmerk geeft de mate van sterkte en inbraak weerbaarheid van een slot aan. Het niveau oftewel de weerstand wordt weergeven in 3 klassen met sterren:

skg keurmerk

PKVW

Verder is er nog het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit keurmerk geeft aan dat een woning voldoet aan de eisen betreffende inbraakpreventie. Een goed slot heeft een hoog aantal sterren bij het SKG keurmerk en voldoet daarnaast aan de eisen om het PKVW keurmerk aan te vragen.

PKVW

Sterke merken veiligheidssloten

Tot slot kun je kiezen tussen verschillende merken, zoals:

Elk merk heeft zijn eigen karakteristieken en dus is het belangrijk goed te kijken welk merk bij jou en jouw woning past.

Dit artikel voelt zich helemaal thuis in de rubriek Hang- & Sluitwerk. Lees daar meer.

[ Foto veiligheidssloten :] van George Becker via Pexels.


 

 

 

11-03-2022

Tags: Veiligheidssloten Hang & Sluitwerk

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl