klussen wonen woonplezier zo woon je
Slaapkamerontwerpen om bij weg te dromen: 7 tips

Slaapkamerontwerpen om bij weg te dromen: 7 tips

Je bent vast wel eens in een kamer geweest die direct goed voelt. Negen van de tien keer is dat omdat het een eenvoudig ontwerp heeft dat goed functioneert. Maar een eenvoudig ontwerp maken is moeilijker dan het lijkt, vooral in slaapkamers. Dat komt omdat in elke slaapkamer uiteraard een bed staat en die zijn groot en lomp én bepalen de plaatsing van elk ander object in de kamer. Maar als je de kans hebt om een ​​slaapkamer helemaal opnieuw te plannen of een bestaande slaapkamer te verbouwen, kun je de andere elementen regelen en een ruimte creëren die zowel praktisch als mooi is. ZoWoonJe.nl leert je nadenken over licht, indeling, circulatie en uitzicht om bij weg te dromen.

7 Tips voor slaapkamerontwerpen

Zelfs als je geen geweldig uitzicht, toegang tot de buitenlucht of veel ruimte hebt om mee te werken, kunnen de principes van deze tips je inspireren tot je eigen slaapkamerontwerp. Omdat de slaapkamer een van de eenvoudigste kamers in huis is, wordt deze vaak over het hoofd gezien. Een van de eerste stappen naar een geweldig slaapkamerontwerp is het hebben van een efficiënte en goed ontworpen plattegrond die je alles geeft wat je wilt, ongeacht met hoeveel ruimte je begint.

Hier zijn zeven tips om u te helpen het meeste uit uw slaapkamer te halen.

looplijnen 1. Plan eenvoudige looplijnen

Probeer je doorloop aan één kant van de kamer te houden. Hotels doen dit goed. Er is een reden waarom 90 procent van de hotels dezelfde plattegrond heeft: gewoon omdat deze eenvoudig is en werkt.

Circulatieplannen worden een beetje uitdagender met:

Om ruimte te besparen, let je op waar je de badkamer en de kast in je slaapkamer plaatst. Kamers die toegang hebben tot de badkamer of de kast voor het slaapgedeelte hebben een langere gang nodig.

Als je de circulatie zo organiseert dat de badkamer en de kast toegankelijk zijn via het slaapgedeelte heb je geen aparte hal nodig en kun je de circulatieruimte toevoegen aan de kamer om deze ook groter te laten lijken.

uitzicht slaapkamer 2. Focus op het uitzicht

Een slaapkamer voelt altijd prettiger aan als het eerste wat je ervaart een aangenaam uitzicht uit het raam is, in tegenstelling tot een uitzicht dat recht naar het bed kijkt. Als je een nieuwe slaapkamer ontwerpt of een oude aanpast, probeer dan een lay-out te bedenken die zich richt op het uitzicht - of het nu zoiets prachtigs is als een meer of zo eenvoudig als je achtertuin.

privacy slapen 3. Houd privacy in gedachten

Het is altijd fijn als je de slaapkamerdeur open kunt laten zonder al je privacy op te geven. Een kleine foyer zorgt bijvoorbeeld voor afscheiding van de familiekamer. Probeer altijd een indeling te vermijden waarin je vanuit een meer openbare ruimte, zoals een grote kamer, keuken of familiekamer, rechtstreeks de slaapkamer in kijkt.

Verbinden met buiten 4. Verbinden met buiten

Hoewel dit op het eerste gezicht niet in ons Nederlandse klimaten haalbaar lijkt, is het verbinden van een kamer met buiten een geweldige manier om de ruimte groter te laten lijken en meer natuurlijk licht toe te laten. Als je slaapkamer zich op de begane grond bevindt (of zich op de tweede verdieping bevindt en een aangrenzend terras heeft), kan het toevoegen van een set Franse deuren direct de visuele ruimte vergroten.

slaapkamerontwerpen licht

meubelindeling 5. Denk na over de meubelindeling

Bij de architectuur van je slaapkamer moet rekening worden gehouden met je meubels.  Slaapkamerplattegronden hebben meestal een bedmuur - maar hoe zit het met dressoirs, nachtkastjes, tv's, stoelen en een bureau? Zorg er voor, wie weet samen met je architect of ontwerper, dat er voldoende ruimte naast het bed is voor nachtkastjes en voldoende ruimte rondom, zodat je toegang hebt tot drie zijden van het matras.

ventilatie slaapkamer 6. Verhoog licht en ventilatie

Door je slaapkamer in de hoek van je huis te plaatsen, kan je ramen op twee of meer aangrenzende muren realiseren. Dit biedt het extra voordeel van doorluchten en een zachter natuurlijk licht.

slaapkamerontwerp 7. Neem de tijd

Een goed ontwerp kost wat tijd en vereist meestal verfijning voordat je het perfecte plan voor jouw levensstijl kunt bedenken. Haast je niet door het ontwerp; het is de moeite waard om van tevoren wat extra tijd te nemen om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk een efficiënter en functioneler plan hebt.

Slaapkamerontwerpen en ruimte voor ideeën

Echt waar, een geweldig ontwerp leidt niet noodzakelijkerwijs tot een ruimte die te complex en duur is om te bouwen. Een ruimte die beter functioneert, minder kost om te bouwen, efficiënter is in gebruik en gemakkelijker te onderhouden is, kan een uitstekend voorbeeld zijn van een geweldig design!

Ontwerpen voor andere woonruimtes >>

[Foto's Slaapkamerontwerpen via Pexels:] Bergkamer van freemockups.org | Slaapkamer licht (CC0)

10-07-2022

Tags: Slaapkamerontwerpen slaapkamer

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl