klussen wonen woonplezier zo woon je
Hypotheek overgesloten? Check je belastingen!

Hypotheek overgesloten? Check je belastingen!

De aangekondigde renteverhogingen zijn in het afgelopen halfjaar voor veel mensen aanleiding geweest om hun hypotheek nog snel over te sluiten. Zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. Het oversluiten van je hypotheek heeft ook gevolgen voor je belastingzaken. Zo mag je sommige kosten eenmalig aftrekken. Om woningeigenaren te helpen, ontwikkelde de Belastingdienst de online checklist eigen woning. Hiermee check je eenvoudig welke kosten je voor je lening kunt aftrekken in je belastingaangifte.

Heb jij het afgelopen halfjaar je hypotheek overgesloten?

Dan is het belangrijk om te kijken wat voor gevolgen dit heeft voor je belastingzaken. “Naast het (ver-)kopen van een huis, heeft ook het oversluiten van je hypotheek invloed op de belasting die je moet betalen of terugkrijgt”, legt belastingexpert Jacqueline Tobben uit. “Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het bijvoorbeeld belangrijk om te checken of je deze moet wijzigen. Door de persoonlijke checklist in te vullen op de speciale pagina 'Eigen woning' van de Belastingdienst (zie de link onderaan) controleer je eenvoudig waar jij recht op hebt. En waar je op moet letten.”

Doe de checklist eigen woning

Drie dingen waar de checklist eigen woning je bijvoorbeeld op kan wijzen

hypotheekrenteaftrek 1. Controleer of je (weer) recht hebt op hypotheekrenteaftrek

Dat hangt onder andere af van wanneer je de hypotheek hebt afgesloten. En of je de hypotheek wel of niet hebt verhoogd. In de checklist zie je of jij de rente in jouw situatie mag aftrekken.

voorlopige aanslag 2. Heb je een voorlopige aanslag? Vergeet die dan niet aan te passen

Misschien sluit je je hypotheek over, omdat de rente nu lager is. Dan betaal je minder hypotheekrente en kan je ook minder rente aftrekken. Het is belangrijk dat je dit aanpast in je voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je later te veel ontvangen hypotheekrenteaftrek moet terugbetalen.

oversluitkosten 3. Kijk welke oversluitkosten aftrekbaar zijn

Als je een hypotheek oversluit, mag je de meeste kosten die gemaakt zijn voor het oversluiten van de hypotheek aftrekken. Daardoor betaal je minder belasting. Ook de boeterente die je moet betalen als je je hypotheek voortijdig oversluit, is aftrekbaar. De checklist laat zien welke kosten je mag aftrekken.

Meer weten?

Wil je de checklist invullen en weten wat er nog meer komt kijken bij het oversluiten van een hypotheek? Of heb je juist net een huis gekocht of verkocht? Dat kan op belastingdienst.nl/eigenwoning.  

de belastingdienst

Meer financiële woontips lees je via deze categorie Financiën >>

[Bron tekst en beeld Hypotheek overgesloten :] persbericht Belastingdienst

25-07-2022

Tags: Hypotheek overgesloten? Check dit voor je belastingen  Financiën

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl