klussen wonen woonplezier zo woon je
Zo creëer je een goede thuiswerkplek

Zo creëer je een goede thuiswerkplek

Thuiswerken is inmiddels niet meer weg te denken en algemeen geaccepteerd. Dat is niet zo gek gezien de voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Tijdwinst, productiviteit, flexibele inzet en lagere kosten maken online werken aantrekkelijk. Als je meer thuis werkt of gaat werken is een goede inrichting van een rustige werkplek erg belangrijk. Zo werk je efficiënter en klachtenvrij door er even goed voor te gaan zitten. Maar ook voor de basiswerkkamer, een studeerkamer of een hobbykamer kan je met dit artikel je voordeel doen. ZoWoonJe.nl geeft je hier tips voor een goede thuiswerkplek. Allereerst hoe je een goede plek kiest en vervolgens hoe je deze inricht. Voor je het weet, heb je een efficiënte, goed georganiseerd kantoor aan huis!

ruimte werkplek Ruimte bepalen voor je thuiskantoor


1. Stel jezelf deze belangrijke vragen

Sta even stil bij een paar dingen voordat je zomaar ergens neerploft voor je werk. Vraag je af wat je voor soort werk je in de ruimte gaat doen en welke specifieke taken daar bij horen. Misschien komen er ook klanten of collega's op bezoek? Wat voor soort materiaal ga je opslaan en welke apparatuur heb je eigenlijk nodig? Stel jezelf ook de vraag wanneer je het meeste werk zult doen en of je online gesprekken moet voeren? Jouw antwoorden op deze vragen helpen je te bepalen en te visualiseren wat voor soort thuiswerkplek je nodig hebt.

2. Daglicht

Minstens een raam in je thuiskantoor is om twee redenen belangrijk: het laat veel licht binnen dat je nodig hebt om je werkplek, telefoon of toetsenbord te verlichten. Natuurlijk licht is ook cruciaal: zo houdt daglicht je in een gezonde, productieve staat. Zolang je maar niet de hele dag naar buiten staart. Hou wel rekening met de stand van de zon en het zicht op je scherm.

3. Beoordeel het geluidsniveau

Uiteraard wil je werken in een ontspannen omgeving waar je je kunt concentreren. Vermijd dus luidruchtige plaatsen in huis. Kies een ruimte waar de muziek van de buren, de bouwwerkzaamheden verderop in de straat of het getjilp van de vogels buiten het zachtst zijn. En als je toch wat omgevingsgeluid moet dempen, zet dan wat rustgevende achtergrondmuziek aan.

4. Maak hoekjes in je huis

Met een houten stoel en een klein bureau heb je zo een geïmproviseerd kantoor in de woonkamer. Heb je een logeerkamer of ongebruikte zolder in huis? Dan is je nieuwe kantoorlocatie waarschijnlijk een fluitje van een cent. Maar als je een minder ruim appartement of huis hebt, moet je creatief zijn. Maak dan een goede thuiswerkplek in de hoek van je woonkamer of de eetkamer. Uiteraard zijn kamers die je niet vaak gebruikt de beste keuze. Probeer je ruimte zo afgescheiden en apart mogelijk te maken. En vermijd je slaapkamer als je kunt want daar werken verzwakt de mentale associatie tussen je slaapkamer en slaap.

een goede thuiswerkplek Zo zet je een goede thuiswerkplek op

 

1. Kies de kleurstelling

Kies een kleur verf of behang waardoor je je rustig en geconcentreerd voelt. Kies kleuren die bij je smaak passen en je een sereen gevoel geven. Blauw en groen zijn van nature rustgevende kleuren. Een vleugje geel in een zee van blauw kan je concentratievermogen vergroten.

kleurstelling werkkamer

2. Wijs "werkzones" aan

Een georganiseerd kantoor heeft aparte 'werkzones', elk afhankelijk van het soort activiteit. Zo is er een 'hoofdhub' te weten het bureau met je computer en telefoon. Maar er moet ook een 'naslagruimte' zijn, met je archiefkast, een ordner voor elk project met tabbladen, mappen en eventuele rekken. Een kast of een aantal laden voor je Post-It notities, stempels, nietmachine en andere kantoorbenodigdheden kan dienen als je 'voorraadruimte' waar je ook handige opbergers voor hebt. En als je een printer hebt, wijs dan een hoek aan als 'kopieerruimte', liefst onder handbereik.

3. Koop een ergonomische bureaustoel

Het is verleidelijk om gewoon je keukenkruk of bank te gebruiken, maar het loont om te investeren in een speciale ergonomische bureaustoel. Je zit er er het grootste deel van de dag op en het laatste wat je wil is rugpijn of een slechte houding door thuiswerken.

4. Of overweeg een sta-bureau

De gezondheidsvoordelen van een staand bureau zijn misschien niet duidelijk, maar over één ding is de wetenschap het eens: te lang zitten is slecht voor je. Als je jezelf niet de hele dag aan een bureaustoel wilt vastketenen, of als je wat ruimte wilt besparen, kijk dan eens naar een sta-tafel.

5. Vergeet de bureaulamp niet

Een goede bureaulamp zorgt voor zogenaamde taakverlichting: de lamp verlicht een specifiek gebied zodat je gemakkelijker bureautaken kunt uitvoeren. Idealiter heb je natuurlijk licht door je raam of ramen. Extra lampen boven je bureau zorgen ervoor dat je je ogen niet belast. Plaats de lampen niet te dichtbij want je wilt ook geen schittering van je computerscherm.

6. Plaats je computer op de juiste manier

Er is een goede en een verkeerde manier om acht uur lang naar je computerscherm te staren. De bovenkant van je scherm moet op ooghoogte of iets daaronder staan. Het voorkomt nekklachten en op die manier zullen je oogleden zich op natuurlijke wijze een beetje sluiten en bevochtigen wanneer je naar beneden scant. Dit voorkomt dat je ogen vermoeid raken. Laat je voeten rusten op de vloer, of een ander oppervlak, terwijl je werkt. En plaats je toetsenbord zo dat je onderarmen parallel zijn aan de vloer.

7. Zoek uit welke andere hardware je nodig hebt

Afhankelijk van je werkzaamheden heb je misschien veel meer hardware nodig dan een eenvoudige laptop. Heb je een aparte muis of monitor nodig? En een printer of een whiteboard? Misschien eentje die ook scant en foto's op hoge kwaliteit print? Denk dus goed na over welke hulpmiddelen je nodig hebt om je dagelijkse taken uit te voeren.

8. Check welke software je nodig hebt

Er zijn bepaalde programma's die je waarschijnlijk zult moeten kopen of downloaden om op je 'hardware' te zetten. Als je veel met spreadsheets werkt en schrijft, hebt je wellicht Microsoft Office nodig. Of je kunt kiezen voor de cloud-gebaseerde Google Workspace. Als je een grafisch ontwerper bent, kunnen Adobe Photoshop en Illustrator belangrijk zijn. Let op eventuele kortingen voordat je tot aanschaf overgaat. En mogelijk kan je werkgever zelfs de kosten dekken.

9. Koop een kantoorplant

Groen kan veel goeds doen. Planten hebben een kalmerend effect op mensen, wat geweldig is voor een potentieel stressvolle werkomgeving. Een kamerplant kan zelfs slaperigheid, hoofdpijn, congestie en zelfs verkoudheid-gerelateerde ziekten verminderen. Weinig onderhoud vraagt een eenvoudige varen of vredeslelie.

kantoorplant goede thuiswerkplek

10. Stel grenzen

Stel enkele basisregels op voor de rest van het huishouden. Als huisdieren te veel afleiden, hou ze dan buiten het kantoor. Echtgenoten of huisgenoten mogen niet op elk moment van de dag binnenkomen, en vrienden die om de hoek wonen evenmin (tenzij het absoluut noodzakelijk is, natuurlijk). Je hebt misschien geen baas die in je nek hijgt, maar je moet nog steeds werken.

Als het je gelukt is een hele kamer af te schermen als kantoor, trek dan de deur achter je dicht aan het eind van je werkdag. Dit zal de ruimte verder associëren met een plek waar je werkt en het zal je helpen je te concentreren als je er bent.

Goede thuiswerkplek gereed?

Meer informatie voor je werkplek vind je in de Categorie werkkamer of studeerkamer

[Foto's Goede thuiswerkplek via Pexels:]  Online door Los Muertos Crew | Blau kantoor door Huseyn Kamaladdin | Kantoorplant door Elena Golovchenko.

14-11-2022

Tags: Een aluminium Veranda Terras Hus Tuin

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl