klussen wonen woonplezier zo woon je
Zo verf je je schuur duurzamer: 5 tips

Zo verf je je schuur duurzamer: 5 tips

Het schilderen van je schuur is een slimme zet omdat het de levensduur van het hout verlengt. Een goede verflaag beschermt namelijk tegen vocht, schimmels en houtrot. Als je aan de slag gaat wil je uiteraard een sterk resultaat dat lang meegaat, bij voorkeur met milieuvriendelijke producten. We delen vijf waardevolle tips om je schuur zo duurzaam mogelijk te schilderen.

houtbehandeling schuur Tip 1: Laat het hout eerst rusten

Is je schuur gemaakt van heel vers hout? Dan is de eerste tip om vooral nog even niets te doen. Vers hout dat net gemonteerd is gaat nog flink werken. Het hout krimpt en het zet uit en zo ontstaan er scheurtjes. Je hout heeft simpelweg even de tijd nodig om te wennen aan de omgeving. Laat vers hout daarom eerst een tijdje staan. Zo voorkom je dat je splinternieuwe verflaag gaat bladderen of dat er later ongeverfde stukken hout bloot komen te liggen.

Bij geïmpregneerd hout is dit ook zeker aan te raden, omdat impregneermiddelen de hechting van verf negatief kunnen beïnvloeden. Je laat vers geïmpregneerd hout dus het beste eerst een tijdje “uitzweten” voordat je gaat verven.

duurzame hechting Tip 2: De onmisbare voorbereiding voor duurzame hechting

Een duurzaam verfresultaat valt of staat met de hechting ervan. Hoe beter de verf hecht, hoe minder vaak je opnieuw verf hoeft aan te schaffen. Het welbekende - maar nog altijd geldende - advies voor optimale hechting is dat het hout schoon, droog en ontvet is. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een milieuvriendelijke zeep, zodat je de omgeving niet belast met chemicaliën.

Zit er een oude verflaag op je schuur? Inspecteer deze dan goed voordat je begint met verven. Als de verf bladdert is het belangrijk om deze goed te verwijderen voordat je aan de slag gaat. Met een hogedrukspuit kun je al veel oude verfresten verwijderen. 
Check vervolgens het schuuradvies dat passend is voor het type verf dat je gebruikt. Fijn of grof, het kan een groot verschil maken in de duurzaamheid van je eindresultaat.

schuur verfsysteem Tip 3: Kies het juiste verfsysteem voor je schuur

Een goed verfsysteem doet wonderen voor het eindresultaat. Lakverven zijn minder geschikt voor de zachtere houtsoorten, omdat dit verftype het hout volledig afsluit. Voor houtsoorten die nog ‘werken’ is dit een risico. Als je het hout volledig afsluit loop je het risico dat de verf gaat bladderen. Vocht dat in het hout zit kan niet ontsnappen waardoor het onder de verflaag gaat zitten en bladders veroorzaakt. 

Schuren zijn vaak gemaakt van houtsoorten zoals vuren of Douglas. Het is in dat geval verstandiger om te kiezen voor een dampopen verfsysteem, waarbij het hout kan blijven ‘ademen’. Vocht kan uit het hout blijven treden, waardoor de kans op bladderen is nihil is. En dat draagt weer bij aan dat gewilde, duurzame resultaat.

schuur verven

milieuvriendelijke verf Tip 4: Gebruik een milieuvriendelijk product

Je schuur op duurzame wijze verven houdt ook in dat je een duurzaam product gebruikt. Tegenwoordig zijn er tal van verfmerken die zich richten op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Er wordt geproduceerd met natuurlijke ingrediënten en een lage hoeveelheid vluchtige organische stoffen. Zo is er verf op basis van lijnolie of krijt. Bekijk de samenstelling van de verf om te bepalen of je te maken hebt met een duurzame, milieuvriendelijke variant. Deze verven zijn biologisch afbreekbaar en bevatten geen schadelijke chemicaliën.

verf goed aanbrengen Tip 5: Breng op de juiste wijze aan

Gebruik goede kwaliteit kwasten en rollers en breng de verf dun en gelijkmatig aan. Je behaalt een duurzaam verfresultaat door de verf in meerdere dunne lagen aan te brengen in plaats van dikke lagen. Probeer dus niet bij de eerste laag direct een dekkend resultaat te krijgen. Laat de lagen goed doordrogen voordat je de volgende aanbrengt. Dunne lagen die goed doorgedroogd zijn zorgen voor een mooi en sterk resultaat. Een dikke laag die niet goed droogt blijft kwetsbaar.

Houd uiteraard ook de luchtvochtigheid en de buienradar goed in de gaten wanneer je de kwast erbij pakt, zodat je verfwerk niet voor niets is! 

Bronnen: Gardeners World Magazine en Moose Färg

Meer voor je tuin >>

17-11-2023

Tags: Schuur Ruimtes Onderhoud Tuin

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl