klussen wonen woonplezier zo woon je
Meer zitruimte in de tuin: info overkappingen

Meer zitruimte in de tuin: info overkappingen

[Gastbijdrage] Nu we richting de winter gaan is het een goede tijd om na te denken over hoe je de tuin wilt gaan inrichten van het voorjaar. Is alles nog naar wens of zou je graag wat elementen toe willen voegen aan de tuin? Dat kan gaan om het plaatsen van bloembollen, een boom of juist een overkapping. Het is natuurlijk volledig afhankelijk van je wensen, maar een overkapping in de tuin kent veel voordelen! In dit artikel vertellen we je hier meer over.

overkappingen soorten De verschillende soorten overkappingen

Overkappingen zijn er in allerlei soorten en maten. Allereerst het materiaal; dat is vaak aluminium of hout. Beide met een geheel eigen uitstraling, waarbij een houten overkapping meer warmte uitstraalt en een overkapping van aluminium wat moderner is. Daarnaast kan een overkapping direct aan het huis geplaatst worden of juist los in de tuin. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met de ruimte. Heb je een kleinere tuin, dan zal deze haast wel aan het huis moeten of achterin de tuin.

Wanneer de overkapping aan het huis zit, wordt deze vaak over de gehele breedte geplaatst. Is je tuin wat groter, dan kun je hem ook elders in de tuin plaatsen. Dat kan als losse overkapping, maar ook met opbergruimte. Ideaal voor tuinkussens, tuingereedschap en andere producten die je graag buiten het zicht wilt opbergen.

Houten overkapping Houten overkapping met opbergruimte

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een blokhut met overkapping, waarbij je een houten huisje hebt met een overkapping ernaast. Hoe groot het huisje is en hoe ruim de overkapping hangt volledig af van je wensen en hoeveel ruimte er in de tuin is. Zo kun je het alleen gebruiken voor opslag, maar ook een gehele binnenruimte creëren met nog een fijne zitruimte onder de overkapping.

Verder is er ook nog de keuze uit een plat dak of zadeldak voor zowel de opbergruimte als de overkapping. Dit heeft vanzelfsprekend ook weer invloed op de uitstraling van je gehele tuin. Daarnaast is de kleur van de overkapping ook belangrijk. Houdt je deze licht, dan zal je tuin ruimtelijker lijken. Hou je van strak design? Dan kan het gebruik van zwart of antraciet ook heel mooi zijn, zeker in combinatie met passende tuinmeubels.

inrichten overkappingen Het inrichten van de overkapping

Hierbij kun je denken aan de tuinmeubelen, maar ook de vloer onder de overkapping heeft grote impact op het algehele uiterlijk. Als je al bestrating in de tuin hebt, kun je dit doorleggen onder de overkapping. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om juist iets compleet anders te doen, zoals houten vlonders of een andere kleur tegel. Zo valt die ruimte extra op en geeft het wat meer dimensie aan je tuin.

zitruimte tuin

Bij het terras inrichten is het verder goed om rekening te houden met de grootte van de tuinset. Zorg ervoor dat deze niet te groot is voor de ruimte, anders lijkt het teveel gepropt en dat is natuurlijk zonde. Daarnaast heb je natuurlijk de keuze tussen een eettafel met stoelen of een loungeset, zoals een fijne hoekbank. Bij een houten overkapping is het mooi om deze natuurlijke materialen door te zetten en dus te kiezen voor stoelen van wicker.

Meer tuininspiratie >>

Gastauteur Overkappingen is Wesa | Foto's via Unsplash: hoofdfoto plant in pot van Khamkéo Vilaysing, inzet groen terras van ÇAĞIN KARGI.

24-10-2023

Tags: Overkapping Tuin Huis Terras

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl