klussen wonen woonplezier zo woon je
Vloer make-over: Tegels leggen als een pro!

Vloer make-over: Tegels leggen als een pro!

[Gastbijdrage] Vloertegels zijn een goede keuze voor woonkamers omdat ze erg duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en tijdloos zijn. Het plaatsen van vloertegels kan de uitstraling van je woonkamer sterk verbeteren en waarde toevoegen aan je woning. In deze vloer make-over blog gaan we in op de beste manieren om vloertegels te leggen.

Woonkamertegels Een goed begin is het halve werk 

Voordat je begint met het leggen van vloertegels, is het belangrijk om de vloer goed voor te bereiden. Dit betekent dat de ondervloer schoon, vlak en droog moet zijn. Eventuele scheuren of gaten in de vloer moeten worden opgevuld. Hiervoor kun je fillers gebruiken. Strijk het daarna glad met een spatel. Als de ondervloer erg oneffen is, kan je een zelfnivellerende samenstelling gebruiken om de vloer waterpas te maken. Vergeet voor aanvang niet de vloer schoon te maken en te ontvetten. 

tegelpatroon woonkamer make-over Bepaal een patroon 

Ook moet je van tevoren beslissen welk patroon je wil gebruiken. Diverse patronen zoals recht, diagonaal en visgraat zijn mogelijk. Je kan zelfs tegels van verschillende formaten en kleuren combineren om unieke patronen te creëren. Zodra het patroon is bepaald, kan je beginnen met het leggen van de vloertegels in de woonkamer.

vloertegels leggen Leg de vloertegels 

Begin met het leggen van de tegels langs de muren waar de meeste mensen komen. Dit elimineert de noodzaak om op de geplaatste tegels te stappen totdat ze droog zijn. Plaats de eerste tegel op zijn plaats en gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de tegels recht zijn. Plaats de volgende tegel naast de eerste en gebruik een kruislijnlaser of recht stuk hout om ervoor te zorgen dat de tegels naast elkaar liggen. Herhaal dit proces totdat de hele vloer bedekt is.

tegels snijden Snijd de tegels 

Sommige tegels passen niet in het patroon dat je hebt gekozen en moeten worden gesneden. Om de tegels te snijden, gebruik je een potlood om aan te geven waar je moet snijden. Gebruik vervolgens een tegelsnijder om de tegels te snijden. Een tegelsnijder is een handig hulpmiddel waarmee je eenvoudig tegels in elke gewenste vorm snijdt. 

tegels voegen make-over Voeg de tegels toe

Zodra alle tegels op hun plaats zitten en gesneden zijn, kan je beginnen met het voegen van de tegels. Meng de voegmassa volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng de voegmassa aan met een rubberen troffel. Druk de voeg stevig in de voeg. Veeg overtollig voegmiddel weg met een vochtige spons voordat het opdroogt. Laat de voeg vervolgens volledig drogen voordat je op de vloer stapt. 

afwerking vloer Afwerken 

Zodra de voegmortel volledig droog is, kan je de vloer afwerken. Dit kan betekenen dat de vloer moet worden behandeld met polijstmiddel of sealer, afhankelijk van het type tegel dat wordt gebruikt. Een sealer beschermt de vloer tegen vuil en vlekken en zorgt ervoor dat de vloer er langer als nieuw uit blijft zien. 

Genieten van je vloer make-over

Het leggen van vloertegels in de woonkamer kan een fantastische manier zijn om de uitstraling van de ruimte te verbeteren. Door de vloer goed voor te bereiden, het juiste patroon te kiezen en de tegels op de juiste manier te leggen en te voegen, kun je een prachtige vloer creëren die zowel duurzaam als gemakkelijk schoon te maken is. Met de juiste afwerking blijft de vloer er jarenlang als nieuw uitzien. Dus ga aan de slag en geniet van je vloer make-over met je nieuwe tegelvloer! 

Categorie Vloeren & Wanden >>

[ Foto Vloer make-over door: Ashley Byrd via Unsplash | Gastauteur: Tegelcentrum Siddeburen ]

17-04-2023

Tags: Vloeren en Wanden Tegels. Klussen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl