klussen wonen woonplezier zo woon je
Warmteprijzen verhoogd door grote aanbieders

Warmteprijzen verhoogd door grote aanbieders

Grote aanbieders gooien de warmteprijzen flink omhoog. Warmtebedrijf ‘Ennatuurlijk’ laat de prijzen het hardst stijgen, met 89%. Eneco hanteert het hoogste tarief (€43,67 per gigaoule) na een prijsstijging van maar liefst 78%. Dat blijkt uit een analyse van de Woonbond (de stem van hurend Nederland).

Een gemiddeld huishouden met een warmteaansluiting is in totaal (vaste en variabele kosten) 41% per jaar meer kwijt voor warmte. Volgens de Woonbond onderstreept de prijsstijging de noodzaak om warmteconsumenten beter te beschermen én om woningen beter te isoleren. De vraag naar tips voor beparen op gas is tekenend voor de situatie.

Warmteprijzen: Ennatuurlijk grootste stijger, Eneco het duurst 

Het maximale warmtetarief (het bedrag dat warmtebedrijven maximaal per geleverde gigajoule in rekening mogen brengen) wordt jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt. Dit bedrag is volledig gekoppeld aan de gasprijs. Dit maximumtarief is bedoeld om warmteafnemers te beschermen tegen te hoge prijzen. ‘Maar door de hoge gasprijs is het warmtetarief veel te hoog geworden,’ aldus Woonbonddirecteur Zeno Winkels. ‘De bedoelde bescherming van de koppeling van de gasprijs is er niet meer. De koppeling moet losgelaten worden en er moet een tarief komen dat consumenten wel beschermd tegen enorme prijsstijgingen.’

Het maximum tarief steeg dit jaar met maar liefst 111%, waardoor de grote prijsstijgingen mogelijk worden gemaakt. Kijkend naar het totale kostenplaatje (inclusief vastrecht en kosten voor afleversets) gaat een huishouden met een gemiddeld verbruik op jaarbasis 41% meer betalen. Een gemiddeld huishouden is bij Eneco het slechts af met een jaarrekening van €2084,36. Dat is €667,45 meer dan vorig jaar.

Gebruikers warmtenet

De vijf grootste leveranciers hebben gezamenlijk negentig procent van de warmtemarkt in handen. Er zijn zo’n 500.000 huishoudens die op het warmtenet zitten. Eerder heeft de Woonbond samen met Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond al een brief aan de minister gestuurd met voorstellen voor een betere bescherming van warmteconsumenten  tegen te hoge prijzen, omdat zij vastzitten aan één aanbieder en niet over kunnen stappen, zelfs niet met behulp van een energievergelijker. Ook laten de stijgende warmteprijzen zien dat goede isolatie ook bij woningen op een warmtenet essentieel is.

warmteprijzen Overzicht actuele warmteprijzen en stijging ten opzichte van vorig jaar:

 

Leverancier  Stijging t.o.v. 2021  Warmteprijs 2022 
Ennatuurlijk  89%  € 42,92  
Eneco  78% € 43,67 
HVC  63%  € 39,49 
Vattenfall  54%  € 39,41 
SVP  42%  € 36,22 

 

Lees hier meer over woonfinanciën.

woonbond energieprijzen

[Bron Warmteprijzen:] Persbericht Woonbond | januari 2022 




19-01-2022

Tags: Warmteprijzen Financiën

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl