klussen wonen woonplezier zo woon je
Zonwering binnen of buiten? Voor- en nadelen!

Zonwering binnen of buiten? Voor- en nadelen!

Overweeg je om zonwering te installeren, maar je weet niet wat je moet kiezen: binnen zonneschermen of buiten zonneschermen? Dat is een veelvoorkomende vraag. Ze bieden namelijk allebei met succes schaduw tegen de warme, verblindende en schadelijke zon. Maar wat zijn de verschillen van de twee opties? En hoe weet je welke je moet kiezen voor je woning? ZoWoonJe.nl schetst de voor- en nadelen van elke mogelijkheid, zodat je met het volste vertrouwen de juiste zonwering kunt kiezen. We bespreken de praktische aspecten, de materialen en het ontwerp, dus lees snel door!

Zonwering werkt binnen en buiten Zonwering werkt binnen en buiten

Zonneschermen zijn ontworpen om je huis inclusief de inwoners te beschermen tegen de zon. De soorten zonwering om aan de binnen- en buitenzijde van je woning zijn beide verkrijgbaar in verschillende patronen en kleuren om aan de behoeften van je huis te voldoen:

UV-straling blokkeren

De zon is een uitstekende bron van de gelukzalige vitamine D. Maar UV-stralen van de zon kunnen behoorlijk schadelijk zijn. Als je te lang in direct zonlicht blijft, kun je je huid en gezondheid ernstig beschadigen.

Energie-efficiënt

Als je de hoeveelheid licht en warmte van de zon in huis kunt regelen, kan je daarmee ook de hoogte van je elektriciteitsrekening beheren. Je kunt de hoeveelheid energie die je in je huishouden verbruikt en daardoor je totale kosten namelijk verlagen. En zeg nou zelf, wie streeft er nu niet naar een hogere duurzaamheidsgraad.

Verduisteringsfunctie

Heb je moeite met slapen als er licht door het raam komt? Of is een thuisbioscoop je volgende grote project? Wat je redenen ook zijn om de dag in de nacht te willen veranderen, sommige merken bieden deze verduisterende functie voor zowel binnen- of buitenzonwering.

Uitzicht behouden

Een zonnescherm waarbij je het uitzicht kunt behouden is de perfecte oplossing als je graag zicht op de tuin en omgeving houdt terwijl de zon toch wordt tegengehouden. Je kunt daarbij ook kiezen voor materialen die zowel de warmte als het licht van de zon tegenhouden. Bedenk ook dat je zelfs met een wat donkerder scherm toch een goed uitzicht behoudt. 

Bedieningsgemak

De 'gemotoriseerde' verduisteringsopties worden bediend door radiogolven. Ze vermijden gelukkig interferentie van buren en andere radiogolven en bieden veiligheid en zekerheid tijdens het gebruik. Het mooiste is dat je je zonwering van een afstand tot 20 meter kunt bedienen zonder dat je direct 'ouderwets' naar de bron hoeft te wijzen, zoals bij een IR-afstandsbediening. Deze opties zorgen voor een soepele en gemotoriseerde bediening die gemakkelijk te gebruiken en in te stellen is.

Garantie en service

Het spreekt voor zich dat garantie wordt gegeven op indoor- en outdoorzonwering. Let wel altijd op de duur van de garantie en lees alle kleine lettertjes! Vraag ook na wat de service is bij een defect zodat je zonwering binnen of buiten snel weer operationeel is.

Voordelen binnenzonwering Voordelen van binnenzonwering

Binnenzonwering maakt echt onderdeel uit van het design van je interieur. Zo kan je kiezen voor zachtere materialen met een patroon dat je interieur mooi aanvult. Binnenzonwering is gemakkelijk te bedienen met een katrolsysteem of gemotoriseerd met intrekbare opties. Je kunt ook kiezen voor raamhorren aan de binnenzijde van je ramen. Deze horren houden de zon tegen en fungeren letterlijk als schermen om insecten buiten te houden terwijl je joch je huis lucht.

Nadelen binnenzonwering Nadelen van binnenzonwering

Binnenschermen zijn uiteraard dominanter aanweziger en je moet wel de tint en/of patronen vinden die bij je interieur passen. Belangrijker is dat binnenscreens je huis toch minder goed koel houden tijdens warme dagen. Je wilt namelijk zoveel mogelijk warmte buitenshuis houden en in dit geval komt de warmte wel eerst door je ruiten. Deze geleiding is het principe van warmteoverdracht waardoor warmte toch door je hele huis voert. Een buitenzonwering vermindert dat en houdt je huis dus langer koel.

 Voordelen buitenzonwering Voordelen van buitenzonwering

Deze zonweringen worden aan de buitenkant van uw raam geplaatst en zijn zwaarder uitgevoerd. Ze zijn voorzien van een speciale vergrendeling om te voorkomen dat de wind je zonwering verstoort. In  het bijzonder screens zorgen voor een optimaal binnenklimaat. Ze zijn onopvallend in de gevel geïntegreerd, bieden je alle vrijheid en waarborgen vooral een comfortabele temperatuur binnen. Door op maat gemaakte screens toe te voegen aan je project ervaar je de voordelen direct. Er is een passende screen voor werkelijk elke raampartij. Met screens (zoals afgebeeld) bescherm je je huis tegen oververhitting en geniet je van het stijlvolle, duurzame en praktische resultaat.

screens

Nadelen buitenzonwering Nadelen van buitenzonwering

Zonneschermen voor buiten zijn beter als ze gemotoriseerd zijn. Anders moet je ze handmatig bedienen, wat voor sommige mensen moeilijker is. Dit is eigenlijk alleen niet ideaal voor mensen zonder smartphone of altijd hun afstandsbediening kwijt zijn... Het is ook zaak om je zonwering regelmatig te reinigen van de invloeden van smog, stof en vogelpoep en dergelijke.

Zonwering binnen of buiten?

Je ziet, elk voordeel heeft zijn nadeel dus kijk goed naar je specifieke wensen, behoeften en budget.

Meer wooninspiratie voor Ramen en Deuren >>

Foto's Zonwering binnen of buiten met toestemming van RENSON.

17-02-2023

Tags: Ramen & Deuren zonwering

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl