klussen wonen woonplezier zo woon je
Advies voor de aanleg van een tuinterras

Advies voor de aanleg van een tuinterras

Tijdens het goede weer is er geen betere plek dan je eigen tuin. Om hier optimaal van te genieten heb je wel een terras nodig. Zo’n terras aanleggen vraagt wel de nodige voorbereiding. Daarom geven we jou enkele tips om hiermee te starten.

materiaal aanleg van een tuinterras Kies het juiste materiaal

Een tuinterras aanleggen begint met de keuze van de materialen. Er zijn verschillende opties. Natuursteen blijft een populair materiaal door haar natuurlijke uitstraling. Spijtig genoeg behoort dit tot een van de duurdere bestratingen. Daarom kiezen veel mensen voor betontegels. Kleiklinkers en betonklinkers zijn ook een goede keuze. Voor een extra warme uitstraling kan een houten terras plaatsen. Naast het massief hout is er tegenwoordig een ruim assortiment aan kunststof terrasplanken die de mooie look van hout combineren met het onderhoudsgemak. Tenslotte is er nog polybeton. Dit beton wordt ter plaatse gegoten en gepolierd. Het sluit mooi aan bij een moderne architectuur.

afwatering terrasaanleg Let op de afwatering

Wanneer je zelf een tuinterras gaat aanleggen, mag je de afwatering niet vergeten. Anders stroomt het water je woning binnen tijdens een flinke regenbui.

Voorzie een verloop van minstens één centimeter per meter. Deze helling is voldoende om plassen te vermijden.

Daarnaast moet je misschien een paar afvoergoten voorzien. Die voorkomen niet alleen wateroverlast, ze kunnen ook het regenwater naar een opslagtank leiden, zodat je het later kan hergebruiken voor de tuinbesproeiing of het wassen van je auto.

verlichting terras Plaats verlichting

Accentueer de randen van je terras met buitenverlichting. Een reeks grondspotjes of tuinpalen met een richtbare spot zorgen voor een stijlvolle uitstraling. Ligt het terras wat hoger dan het omliggende gras? Dan kan je een ledstrip onder de boord plaatsen voor een subtiele indirecte verlichting. Let er wel op dat deze ledstrip geschikt is voor gebruik buitenshuis.

Bij een terras met hoogteverschillen is deze verlichting ook belangrijk voor de veiligheid. Hiermee voorkom je ongelukken in het donker.

handen uit de mouwen Steek je handen uit de mouwen

We draaien er geen doekjes om: een nieuw terras aanleggen kost flink wat geld.

Gelukkig is het niet zo moeilijk om geld te besparen. Er zijn namelijk een heleboel klussen die je zelf kan uitvoeren. Graaf bijvoorbeeld de contouren van het terras uit (20 tot 30cm) voor de funderingen. Om dit zand af te voeren huur je best een afvalcontainer. Ook het plaatsen van sommige terrasverhardingen zoals klei- en betonklinkers, kan je makkelijk zelf doen. Andere verhardingen, zoals polybeton, laat je best over aan specialisten.

Aanleg van een tuinterras geslaagd?

Stuur je foto via de contactpagina over jouw geslaagde aanleg van een tuinterras. Dan voegen we dat hier toe ter inspiratie voor andere terrasbouwers!

Lees meer oplossingen voor de buitenruimte via de Categorie Ruimtes >>

[Foto aanleg van een tuinterras via Pexels:] door Andrea Piacquadio.

 

09-09-2022

Tags: Aanleg van een tuinterras

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl