klussen wonen woonplezier zo woon je
Tips voor het inrichten van de eethoek

Tips voor het inrichten van de eethoek

Tegenwoordig eten we op verschillende plekken in huis. Dat kan aan een barretje aan de keuken zijn of aan tafel in de woonkeuken. Klassieker is de eettafel in de woonkamer of heb je zelfs de luxe van een aparte eetkamer? In elke situatie komt het vast van pas om een ontwerp van je gezellige eethoek te kiezen welke zowel functioneel als stijlvol is. ZoWoonJe.nl geeft hier tips voor het inrichten van de eethoek oftewel je eetkamer.

Eetkamer inrichten

Of het dus een op zichzelf staande kamer is of deel uitmaakt van een open woonkeuken, de eethoek is een plek die praktisch, functioneel en mooi moet zijn. Het is een plek voor familiediners, huiswerk en borrelpraat. Jouw eetkamer heeft het potentieel om een van de meest bezochte plaatsen in huis te zijn, als je het ontwerp tenminste goed maakt. Pas deze tips toe op je eigen huis voor een heerlijke ruimte die perfect functioneert voor het hele gezin en al je gasten.

inrichten van de eethoek 1. Kies de juiste tafelbreedte

Het schijnt dat experts 110 cm de ideale breedte vinden voor een tafel, waardoor de tafel perfect gedekt kan worden: Schalen met eten, tafeldecoraties, glaswerk, kaarsen en wijnflessen. Maar het belangrijkste: een goed gesprek met de overkant van de tafel is plezierig en ook voor spelletjes is het zo een praktische plek.

eethoek maken 2. Definieer de ruimte met vloerkleden

Eettafels en stoelen hebben de neiging om soms een beetje verloren te raken in de ruimte. Door een vloerkleed onder de tafel te plaatsen kan je dit voorkomen. Een eenvoudige regel om in gedachten te houden is dat het vloerkleed aan alle kanten 60 cm breder moet zijn dan de tafel. Maar je kunt het ook speelser houden en bijvoorbeeld een rond kleed deels onder een hoekige tafel te leggen. Een vintagekleed voegt bovendien warmte en textuur toe aan je eetkamer en creëert tegelijkertijd een afgebakende 'zone'.

opstelling eethoek 3. Aangepaste opstelling

Overweeg een buitentafel van dezelfde grootte als je binnentafel, zodat je ze samen kunt voegen voor de speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld een 21-diner.

hoogte stoelen en tafel 4. Overweeg de hoogte 

Controleer de eetkamerstoel- en tafelhoogtes voordat je ze koopt. Oude tafels kunnen er geweldig uitzien met strakke, moderne stoelen, maar als je de hoogtes verkeerd inschat, is het erg ongemakkelijk en zal niemand graag en lang aan tafel blijven eten.

ronde eethoek 5. Ronde tafel voor flow

ronde eettafelAls het een open ruimte is, maar niet enorm groot en andere kamers leiden er vanaf, kan een ronde tafel het beste werken - het leent zich voor een ruimte die ook als een doorgang fungeert. Geen scherpe hoeken en zachte randen voor doorstroming van het verkeer. Gebogen stoelen vullen deze ronde tafel perfect aan, waardoor alles glad en gestroomlijnd blijft. 

eetkamer verlichting 6. Essentiële verlichting

De sleutel tot gezelligheid en comfort is een goede verlichting boven de eettafel. Hangverlichting voegt een brandpunt en een decoratief designelement toe aan de kamer, het helpt de ruimte te definiëren en betekent dat inbouwspotjes niet nodig zijn. 

creatieve eethoek 7. Creëer interesse

Maak een eetkamer die interessant is, in plaats van gewoon snel een tafel en een paar stoelen neer te zetten. Er zijn veel manieren voor het creatief inrichten van de eethoek. Bijvoorbeeld door verschillende losse stoelen, poefjes en een bankje te plaatsen. Of ga direct voor een 6 persoons eettafel. Ook accessoires op je eettafel dragen bij aan de sfeer. Denk aan verse bloemen, een plateau met geurkaarsen en/of een lekker luchtje met de beste aroma diffuser maar ook een mooie schaal met fruit om je eettafel tot leven te brengen. Met Line art aan de muur achter je eethoek maak je het geheel tenslotte stijlvol af.

eetkamer warm 8. Inrichten van de eethoek met textuur en warmte

Een massief houten eettafel kan de kamer een stevige plek geven en de ruimte textuur en warmte bieden. Mix de kleuren, texturen en glansniveaus!

eetkamerstoelen 9. Alles over de stoel

Eethoeken zijn meestal verbonden met de woonkamer of de keuken, dus er moet goed over worden nagedacht in relatie tot deze ruimtes. Het draait zeker ook om de stoelen. Of je stijl nu modern of traditioneel is of een beetje van allebei, een aantrekkelijke stoel betekent een aantrekkelijke eethoek oftewel eetkamer! Helemaal van nu is een combinatie met een eetkamerbank.

Inrichten van de eethoek gelukt?

We zijn erg benieuwd hoe je deze tips voor het inrichten van de eethoek toepast. En misschien heb je wel tip 10 voor in dit bericht? Geef het door via de contactpagina en vorodat je het weet staat jouw bijdrage hier bij!

Lees meer nieuws voor elke woonruimte >>

[ Foto's Inrichten van de eethoek :] Hoofdvisual open eetkamer via Pexels van Max Vakhtbovych | Ronde tafel met spinpoot via Bol.com 

27-07-2022

Tags: Inrichten van de eethoek eetkamer woonruimtes

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl