Verschillende parketvloeren: soorten en maten
Vandaag de dag behoort de parketvloer nog steeds tot de meest populaire vloeren. Parket is een verzameling van verschillende soorten hardhoutsoorten die worden gebruikt als houten vloer. Parket is zo populair, omdat het vele voordelen heeft ten opzichte van andere vloersoorten, zoals PVC en laminaat. Zo is de parketvloer geschikt in iedere woonstijl en erg goed bestand tegen slijtage. Dit komt omdat een parketvloer afgewerkt is met een speciale behandeling: zo wordt een parketvloer geschuurd, gedroogd en geolied. De keuze in parketvloeren is enorm en elke soort parketvloer heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Wat is nou precies het verschil tussen al deze soorten parketvloeren? Lees hier meer over verschillende parketvloeren.
Massief parket gaat lang mee
Een massieve parketvloer is gemaakt van 100% massief hout. Dit type parket bestaat uit lange houten planken of kleinere stroken die in een patroon op de ondervloer bevestigd worden. Omdat het hout 100% massief is, is massief parket het meest duurzaam en slijtvast. Het nadeel is dat de prijs hierdoor ook het hoogst is. De categorie massief parket is vervolgens weer in verschillende opties onder te verdelen. Zo kun je kiezen voor plankenvloeren, welke bestaan uit brede planken die worden verlijmd of zwevend gelegd. Ook kun je kiezen voor strokenparket. Deze planken zijn iets smaller en korter. Verder is mozaïekparket een optie, waarbij kleine lamellen volgens een patroon gelegd worden of verouderd parket, waarbij aan nieuwe planken en verouderde en verkleurde uitstraling wordt gegeven. Ook kun je kiezen voor recuperatieparket, een massieve vloer die daadwerkelijk eerder gebruikt is en daardoor een verouderde look heeft. Tot slot is er kopsparket, welke tot de sterkste parketvloeren behoort.
Samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen
Samengesteld parket bestaat niet uit één houtsoort, maar wordt opgebouwd uit verschillende lagen. Doordat het goedkoper is en makkelijker te plaatsen is, is samengesteld parket een goed alternatief voor de massieve parketvloer. Bij samengesteld parket zijn de verschillende lagen op elkaar verlijmd. Dit type parket bestaat meestal uit een toplaag van een aantal millimeter en een tussen- en onderlaag van houtvezel of multiplexplaten. Het voordeel van de samengestelde parketvloer is dat deze erg stabiel en duurzaam is en daarnaast milieuvriendelijker dan de massieve parketvloer.
Fineerparket heeft een dunnere toplaag
Ook fineerparket bestaat uit meerdere lagen. Bij fineerparket is de toplaag echter dunner dan bij samengesteld parket (maximaal 2.5 millimeter). De onder- en tussenlaag zijn gemaakt van HDF en de toplaag van houtfineer. Fineerparket is relatief goedkoop, makkelijk te leggen door kliksystemen en heeft dezelfde look als massief parket. Het nadeel is echter dat de werking en levensduur van dit type vloer minder is. Je kunt het geheel altijd nog wat spannender maken met een natuurlijk vloerkleed of een kleed op maat.
Tapis parket is ideaal voor patronen
Tapis parket wordt ook wel bourgogne of traditioneel parket genoemd. Tapis kan gelegd worden in allerlei soorten patronen. Je kunt hierbij denken aan visgraatpatronen, blokpatronen, strookpatronen en de Hongaarse of Weense punt. Je kunt zelfs ook helemaal zelf een patroon samenstellen. De basis van tapisparket is een spaanplaten ondervloer waarop dunne plankjes worden gelegd. Tapis parket heeft een unieke uitstraling en wordt erg strak gelegd. Verder is een tapis parketvloer door de manier van leggen erg goed geschikt voor vloerverwarming. Tot slot is deze vloersoort in vergelijking met andere soorten niet duur, omdat de tapis parketvloer uit dunne houten planken bestaat.
[ Foto Verschillende parketvloeren :] van Rachel Claire via Pexels.
03-03-2022 Deel