klussen wonen woonplezier zo woon je
Dit moet je weten over inboedelverzekeringen

Dit moet je weten over inboedelverzekeringen

Over het algemeen is verzekeringen afsluiten niet de leukste bezigheid. Daarnaast kan de juiste verzekeringen kiezen ook lastig zijn, zeker als je er zelf nog niet veel ervaring mee hebt. Dat neemt niet weg dat verzekeringen wel degelijk erg belangrijk zijn. Sommige verzekeringen, zoals de zorgverzekering, de woonhuisverzekering en de WA-verzekering zijn verplicht. Andere zijn dat niet, zoals de inboedelverzekering. Deze verzekering is daarentegen wel erg verstandig om af te sluiten, zodat je verzekerd bent als er bijvoorbeeld bij je ingebroken wordt. Voor de meeste mensen zal de term inboedelverzekeringen wel bekend in de oren klinken. Toch heb je misschien niet het gehele overzicht van wat deze woonverzekering precies dekt en waarom het dus verstandig is om er één af te sluiten. Dit artikel gaat je daarbij helpen.

betekenis inboedelverzekering Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan je inboedel en valt daardoor onder de schadeverzekeringen. Een inboedel omvat simpel gezegd alles wat in je huis staat. Bij bijvoorbeeld brand, storm, inbraak of waterschade wordt deze inboedel verzekerd. Je kunt bij een inboedel denken aan meubels. Daarnaast horen ook kleine huisdieren, vloeren (zwevend gelegd), tuinaanleg en aanhangwagens, net als fietsen, bromfietsen en vaartuigen bij de inboedel. Geld, motorrijtuigen en gelijmde vloeren horen daarentegen niet bij je inboedel en zijn dan ook niet verzekerd.

verschil inboedel opstal Verschil tussen een inboedel- en een opstalverzekering

Opstal- en inboedelverzekeringen worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch zit er tussen beide een verschil. Bij een opstalverzekering is alles wat aan de woning vast zit verzekerd. Je kunt hierbij denken aan muren, het dak, vloeren die vastgelijmd zijn, badkamer, toilet, keuken, schuur en schutting.

Onder een inboedelverzekering valt alles wat niet vast zit en wat je dus mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Hierbij horen bijvoorbeeld meubels, schilderijen, gordijnen, vloerkleden, kleding en vloeren die niet vastgelijmd zitten. Een ander verschil is dat je een opstalverzekering alleen afsluit wanneer je een koopwoning hebt. Vaak geldt dat dit ook verplicht is. Je kunt dan het beste online zo'n opstalverzekering vergelijken. Een inboedelverzekering kan je echter ook voor je huurwoning- of appartement afsluiten en is niet verplicht.

kosten inboedelverzekeringen Wat kost een goede inboedelverzekering?

De kosten voor een inboedelverzekering zijn van een aantal factoren afhankelijk. Naast de waarde van de inboedel speelt ook de woon- en gezinssituatie een rol. Daarom betaal je voor een gemiddelde woning in goedkope regio’s per maand tussen de €10 en €19. Voor een vrijstaande woning is de prijs hoger, namelijk tussen de €13 en €30 per maand. Tot slot kunnen de kosten tussen verschillende verzekeraars ook variëren. Daarom is het de moeite waard om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Voor meer informatie over woonfinanciën kun je een kijkje nemen op de financiën-pagina van ZoWoonJe.nl.

waardebepaling inboedel Hoe bepaal je de inboedelwaarde?

Als je een inboedelverzekering af wilt sluiten, wil de verzekeraar de waarde van je inboedel ongeveer weten. Als de waarde van je inboedel hoger is, betaal je meer premie. Daar staat tegenover dat je bij schade ook meer vergoedt krijgt. De verzekering vergoedt bij schade 75% van je inboedelwaarde. Deze 75% wordt ook wel de verzekerde waarde genoemd. Het bepalen van de juiste inboedelwaarde is dus van belang.

Je kunt de inboedelwaarde op drie manieren bepalen:

[Sfeerfoto apparatuur inboedelverzekeringen :] Van cottonbro via Pexels.

 

08-04-2022

Tags: Inboedelverzekeringen verzekeringen financiën

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl