klussen wonen woonplezier zo woon je
De verschillende hypotheekvormen om te kiezen

De verschillende hypotheekvormen om te kiezen

Als je een huis koopt moet meestal je een hypotheek afsluiten. Je leent dan eigenlijk geld van de bank, om hiermee de woning te bekostigen. Het geld dat je van de bank leent, betaal je in stukjes per maand terug. Dit terugbetalen wordt ook wel aflossen genoemd. Er bestaan verschillende hypotheekvormen, die je ook kunt combineren. De soort hypotheek bepaalt de manier van aflossen. Voor bepaalde situaties is de ene vorm geschikter dan de andere. Echter kan het best lastig zijn om de juiste hypotheekvorm te kiezen, bijvoorbeeld als je voor het eerst een hypotheek afsluit. Daarom volgen nu de verschillende soorten hypotheken, zodat je de juiste keuze kunt maken. 

hypotheekvormen divers Annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek

Allereerst heb je bij de verschillende hypotheekvormen de optie om voor een annuïteitenhypotheek te kiezen. Bij dit type hypotheek betaal je een vast maandbedrag, gedurende een rentevaste periode. Een deel hiervan is aflossing en een deel hiervan is rente. In het begin betaal je weinig aflossing en veel rente en aan het einde van de looptijd is dit andersom. Verder is er ook de lineaire hypotheek. Bij dit type betaal je iedere maand rente en daarnaast een vast aflossingsbedrag. Naar verloop van tijd daalt de schuld en daarmee ook de rente die je moet betalen. Het belastingvoordeel wordt echter wel steeds lager. Daar staat tegenover dat je in totaal minder hypotheekrente betaalt dan bij een annuïteitenhypotheek.

Levenhypotheek Hybride hypotheek en levenhypotheek

Bij de levenhypotheek los je tijdens de looptijd niets af. Door een uitkering van de verzekering los je de hypotheek uiteindelijk af. Voor deze levensverzekering moet je maandelijks premie betalen. Een levenhypotheek is hiermee een combinatie van een levensverzekering en een hypotheek. Bij de hybride hypotheek, ook wel spaar- en beleggingshypotheek genoemd, los je net als bij de levenhypotheek niets af. In plaats daarvan spaar je en beleg je in een verzekering, waarmee je de hypotheekschuld uiteindelijk af kunt lossen. Meestal is de hypotheekrente net wat hoger dan bij een beleggingshypotheek.

hypotheeksoorten

bankspaarhypotheek vorm Bankspaarhypotheek en beleggingshypotheek

Bij een bankspaarhypotheek spaar je via een aan de hypotheek gekoppelde spaar- of beleggingsrekening. De premie voor deze rekeningen wordt tot aan het einde van de looptijd opgespaard, zodat je uiteindelijk in één keer de hypotheek kunt aflossen. Daarnaast betaal je maandelijks een vast bedrag aan hypotheekrente. Bij de beleggingshypotheek betaal je maandelijks een bepaald bedrag. Met een deel hiervan worden beleggingen gekocht, waarmee je vermogen opbouwt. Met dit vermogen los je aan het eind van de looptijd de hypotheek af.

spaarhypotheek Aflossingsvrije hypotheek en spaarhypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek los je, zoals de naam al doet vermoeden, niets af. Je betaalt namelijk alleen rente. Bij het verkopen van je woning los je uiteindelijk de hypotheek af. Omdat je alleen rente betaalt, zijn de maandlasten laag. Bij de spaarhypotheek betaal je daarentegen naast rente ook aflossing. Tijdens de looptijd los je niets af, omdat de aflossing via betaling van premie voor een levensverzekering gaat. Een deel van de premie is voor de overlijdensrisicoverzekering, waarmee de hypotheek afgelost kan worden bij voortijdig overlijden. Het andere deel is een spaartegoed, waarmee de hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost kan worden.

Meer inzicht in verschillende hypotheekvormen gekregen?

Als het goed is, ben je nu in staat beter de keuze voor een hypotheek te maken met de kennis van bovenstaande verschillende hypotheekvormen. Ook handig als je een tweede huis in het buitenland overweegt, misschien wil je wel een huis op Ibiza kopen? Had je al een hypotheek en heb je deze overgesloten, check dan deze tips voor je belastingen.

Als je meer over financiën van je huis wilt weten, dan zijn de andere artikelen op onze financiën-pagina wellicht ook interessant!

[Foto's verschillende hypotheekvormen via Pexels:] Hoofdvisual van Khwanchai Phanthong | Inzet van Andrea Piacquadio.

26-03-2022

Tags: Verschillende hypotheekvormen Financiën Hypotheek

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl