klussen wonen woonplezier zo woon je
Zwarte deuren in alle soorten en maten

Zwarte deuren in alle soorten en maten

Tegenwoordig houden mensen steeds meer van neutrale kleuren in hun interieur. Je ziet veel grijze banken, witte muren en vaak ook wit of zwart meubilair. Met deze kleuren straalt het interieur een moderniteit uit die past bij deze tijd. Maar niet alleen de meubels hebben deze kleuren: ook de deuren passen perfect in het kleurenpallet. Steeds meer zwarte deuren worden tijdens verbouwingen, of bij de bouw van nieuwbouwhuizen geïnstalleerd. Deze deuren mogen dan wel grotendeels zwart zijn, maar toch verschillen deze in andere opzichten zeer sterk. Lees dit en zwarte deuren hebben geen geheimen meer voor je. Oftewel zoals een oud gezegde stelt: Voortaan 'wandel je met open deuren'. 

materiaal zwarte deuren Materiaal van de deur

Deuren kunnen van heel veel verschillende materialen gemaakt worden. Nog steeds is het voornaamste materiaal voor een deur hout. Dit materiaal is licht, sterk en toegankelijk, en heeft daarbij een groot aanhechtingsvermogen ten opzichte van de zwarte of grijze verf. Tegelijk straalt het hout ondanks de donkere kleur, toch nog een landelijk gevoel uit. Hierdoor wordt moderniteit gecombineerd met gezellig landelijkheid. Je kunt ook de kozijnen (link vtwonen) meenemen en wat dacht je van de entree? De eerste indruk begint al bij de voordeur...

voordeur zwart schilderen

Naast hout wordt staal als materiaal ook steeds populairder. Bij uitstek zwart staal is een regelmatig gebruikt materiaal voor deuren. In tegenstelling tot hout, straalt staal juist een industrieel en modern gevoel uit. Het heeft iets onverwoestbaars dat mensen steeds vaker in hun interieur willen uitstralen.

vorm zwarte deur Welke vormen kies je

Deze materialen kunnen natuurlijk ook in allerlei verschillende vormen gevormd worden. De traditionele rechthoekige deur is natuurlijk het makkelijkste model om te maken, maar zeker niet de enige. Er zijn ook prachtige zwarte deuren die een rechthoekige onderkant, maar een ronde bovenkant hebben. Deze vorm geeft vaak een veel zachtere, landelijke indruk. Deze vorm wordt wel eens gekozen bij zwarte houten deuren, maar bij staal wordt toch vaker gekozen voor de strakke rechthoekige vorm.

Bij het zwarte staal wordt er ook vaak gekozen voor een combinatie met glas. De stalen deur bestaat vaak uit stalen buizen die samen een rechthoek met twee of drie horizontale lijnen om zo de deur onder te verdelen in een paar ramen. De combinatie van glas en staal creëren een moderne en industriële sfeer die goed past in de eenentwintigste eeuw. Deze vorm is overigens ook met hout te maken, wat de sfeer weer wat zachter maakt. De open ramen zorgen ervoor dat de ruimtes in het huis één geheel worden, maar toch afgesloten zijn.

zijpaneel

Kleinere ruimtes lijken door glazen deuren een stuk groter, wat zorgt voor meer rust. Ideaal dus! De combinatie met glas zie je ook steeds meer terug als deur met een zijpaneel (foto hierboven) of als complete binnenpui met een zwart frame inclusief zwarte deur.

Soort deuren zwart Soort deuren

Naast de vorm en het materiaal, zijn er überhaupt ook veel verschillende soorten zwarte deuren. De meest standaard deur is natuurlijk de deur met twee of drie scharnieren. Een hippe variant, zeker bij zwarte deuren, is de taatsdeur (zie foto hieronder) welke roteert op een spindel. Dit is een verticale as. Deze is dus niet aan de zijwand gemonteerd zoals bij de gebruikelijke scharnierdeur.

zwarte taatsdeur

Deze standaard deuren open je met een naar beneden geduwde deurklink of deurknop ofwel de kamer in, ofwel de kamer uit. Met deze deuren moet er altijd wat extra ruimte zijn in de kamer waar de deur naar opent. De deur is makkelijk te openen, maar neemt natuurlijk wel wat meer ruimte in beslag. Een oplossing hiervoor is een schuifdeur.

De schuifdeur heeft geen scharnier, maar rolt als het ware opzij open. Voor deze deur is dus geen extra oppervlak nodig om hem te kunnen openen. Dat kan op een ruil geïntegreerd in de wand of wat je tegenwoordig veel ziet, aan een stoere, bijpassende zwarte, industriële rail waar de deur aan hangt.

Daarnaast heb je ook nog de dubbele deur, die juist van deze drie de meeste ruimte inneemt. Zo ontstaan de klassieke en suite kamers. Een dubbele deur kan in grote ruimtes heel fijn zijn om bijvoorbeeld twee ruimtes, zoals woonkamer en keuken, met elkaar te verbinden door de deuren open te zetten. In een groot huis zorgen deze dus voor ruimte, maar in een klein huis zijn ze juist beter te vermijden.

Deuren in je leven

Er zijn veel deuren in je leven om doorheen te gaan. Ga je thuis ook al door zwarte deuren of denk je over een toepassing na? Laat het weten dan wordt dit artikel mogelijk steeds beter en fraaier. 

Wil je zien waar je deze deuren in zwart zou kunnen inpassen? Bekijk dan ook de berichten over de verschillende ruimtes in huis >>

[ Foto's zwarte deuren :] Hoofdvisual van Max Vakhtbovych via Pexels| Inzet voordeur van Rachel Claire - Pexels | Inzet taatsdeur en zijpaneel van Anyway Doors.

09-03-2022

Tags: Zwarte deuren deuren

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl