klussen wonen woonplezier zo woon je
Iedereen woont in een standaard stijlstudio

Iedereen woont in een standaard stijlstudio

In een wereld van globalisatie en een homogeen-wordende cultuur, doet de gemiddelde mens juist extra hard zijn best om toch nog een bepaalde autonomiteit uit te stralen. Iedereen wil op zijn eigen manier uniek zijn en niet regelrecht meelopen met de rest van de wereld. Ironisch genoeg is de mens een overduidelijk kuddedier en is de neiging tot kopiëren en het niet opvallen zeer groot. Daarnaast zijn mensen ook erg gevoelig voor woontrends. Het resultaat: tegenwoordig woont iedereen in vrijwel precies dezelfde woonkamer, en zo ziet deze standaard stijlstudio eruit. Tijd voor actie?

stijlstudio hoekbank Grijze hoekbank

Een overduidelijke trend van de laatste tien tot twintig jaar is de hoekbank. De kleine tweezitsbanken werden gezien als minder comfortabel en ouderwets en werden één voor één de deur uitgesmeten. In plaats daarvan kwam er een wat diepere bank, waar zowel op gezeten, als op gelegen kon worden. Het verlengstuk bij de hoekbank maakt het mogelijk dat iemand languit op de bank kan liggen, terwijl er ook nog mensen naast op de ‘normale’ manier zitten.

grijze hoekbank in stijlstudio

De kleur van deze bank? Die was bijna niet uitzonderlijk grijs. De precieze tint van het grijs varieerde hier en daar wel, maar een andere kleur uit het kleurenpalet werd er vrijwel niet gekozen. Over een aantal decennia zullen we allemaal zeggen: ‘Wat een saaie grijze banken hadden wij toch allemaal!’

natuurlijke vloerkleed Het natuurlijke vloerkleed

Onder deze grijze, door Nederlanders geliefde hoekbank, hoort natuurlijk ook een vloerkleed. De gemiddelde Nederlander denk hier duidelijk precies hetzelfde over. In honderden duizenden huizen in Nederland zag je de rechthoekige vloerkleden tevoorschijn komen als paddenstoelen uit de grond. En als je denkt dat deze meer kleur bevatten dan de bank die erop staat, dan heb je het mis. Ook de vloerkleden waren dikwijls grijs, zwart en hoogstens natuurkleurig zoals beige, bruin, oker of donkergroen. De woonkamer was daardoor een ware regenboog van grijstinten. Nederland was toe aan rust en vond dit door alle felle kleuren uit het huis te verbannen.

meubels stijl Alsof de meubels nog niet genoeg waren

Dit kleurenpalet werd in de afgelopen twee decennia niet beperkt tot de meubels in het huis. Ook de muren van de Nederlandse woning moesten aan de grijstinten zee geloven. De meest populaire kleur voor muren bleef nog steeds wit, waaronder gebroken wit. Daarnaast werd dit enigszins uitgebreid tot lichte zand kleuren zoals beige en oker, die net zoals de grijze bank en vloerkleed ‘rust’ in de woning creëren.

Vaak werden muren echter ook groen geverfd. Dit was het kleurrijke hoogtepunt in de interieurtrends in Nederland. Donkere tinten groen, maar ook met name grijze tinten groen werden massaal op de muren gegooid. Maar natuurlijk nooit te fel, aangezien het natuurlijk nog wel moest passen bij de kleurloze meubels die de Nederlandse huizen vullen.

Tijd voor een eigen stijlstudio

De interieurs waren de afgelopen jaren dus vaal van kleur, net zoals de gemiddelde stemming tijdens de afgelopen twee jaar. Wie weet, nu er betere tijden in zicht zijn, zal dit ook zichtbaar worden in het interieur van de toekomst. Maak jij tijd voor een meer persoonlijke stijlstudio met vooral meer kleur? Dat kan natuurlijk in verschillende woonruimtes.

[Foto's via Pexels:] Hoofdvisual van Max Vakhtbovych | Hoekbank van Vecislavas Popa.

24-08-2023

Tags: Iedereen woont in een stijlstudio meubelen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl