klussen wonen woonplezier zo woon je
Dakramen in schuine wanden voor meer licht

Dakramen in schuine wanden voor meer licht

De afgelopen wintermaanden zijn niet voor iedereen even vrolijk geweest. Veel Nederlanders hadden namelijk last van een welbekende winterdepressie. Dit is het verschijnsel dat mensen door de sterke afname van daglicht een slecht humeur krijgen en steeds sipper worden. In noordelijke landen zoals Nederland, Duitsland, maar al helemaal Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland, komt deze winterdepressie veel voor. Daarom is het belangrijk dat het licht dat wél te zien is overdag, ook optimaal gebruikt wordt in huis. Een fijn open dakraam voor de ongebruikte schuine wanden in huis is daar de ideale oplossing voor. Er valt alleen nog wel te kiezen wat voor dakraam. ZoWoonJe.nl laat voor jou het licht binnen met een van deze soorten dakramen of combineer!

tuimelraam 1. Tuimelraam

Het tuimelraam is een schuin dakraam dat een scharnier in het verticale midden bevat. Dit raam kan door het scharnier wel 180 graden rond zijn horizontale as kantelen. Dit dakraam is ideaal voor mensen die graag een grote luchtstroom hebben door de ruimte van het dakraam, aangezien het raam zo’n grote toegang geeft tot de buitenlucht. De ramen zijn in ontelbaar veel verschillende maten verkrijgbaar en kunnen zelfs helemaal op maat gemaakt worden. Hier zit natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar het maakt wel dat je het raam precies op jouw huis kan afstemmen.

Εen klein nadeel van dit type dakraam is echter dat wanneer het raam volledig geopend is, er wel een heel stuk raam naar binnen steekt. Dit betekent dat de loop- en leefruimte rond het raam enigszins belemmerd wordt. Hou tot slot ook rekening met genoeg ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak.

Valraam dak 2. Valraam

Het valraam is ook een raam dat geschikt is voor een schuin dak. Net zoals het tuimelraam bevat dit raam een scharnier. Echter zit het scharnier van het valraam in het midden van het raam, zoals bij het tuimelraam, maar juist helemaal aan de bovenkant. Ook dit raam kan daardoor om een horizontale as draaien, maar kan dit vaak maar 45 graden.

valraam kunststof

Hierdoor is de luchtstroom met een valraam minder groot dan bij een tuimelraam. Dit hoeft overigens niet per se een nadeel te zijn. Als mensen al een groot raam in de ruimte hebben en gewoon een extra dakraam willen installeren, is het misschien juist gewenst om een wat kleinere luchtstroom door het dakraam te hebben. Daarbij is een valraam door de kleinere hoek een stuk stabieler en beter bestemd dan het tuimelraam tegen extreme weersomstandigheden zoals harde wind. Ook dit raam is op maat te maken.

Dakkapel dakramen 3. Dakkapel

Het laatste dakraam is dan misschien wel de meest dure en ingrijpende aanpak, maar tegelijk misschien wel de meest waardevolle installatie voor een dakraam. Een dakkapel is namelijk geen schuin raam, maar bij de installatie van een dakkapel wordt een groot deel van de schuine wand eruit gehaald en juist veranderd in een recht dak. Door de installatie van een dakkapel wordt de ruimte als het ware juist vergroot en staat het raam niet schuin, maar juist verticaal. Hierdoor valt er met een dakkapel veel meer licht binnen en kan de ruimte nog optimaler gebruikt worden. Ook kunnen de ramen vaak compleet open waardoor de luchtstroom erg specifiek bepaald kan worden.

Van de in dit artikel genoemde drie typen is de dakkapel bij uitstek de prijzigste optie, maar wellicht wel de meest waardevolle voor jouw ruimte!

Ervaring met dakramen

Heb je zelf een mooie toepassing van een van deze dakramen? Of heb je tips over een van de soorten? Laat het maar weten via de contactpagina dan wordt dit artikel steeds completer. Over prettig 'samen wonen' gesproken!

Lees voor mer woonplezier ook deze informatie over andere ruimtes in huis >>

[Foto:] Hoofdvisual van Stas Knop via Pexels | Valraam: website Select Windows.

04-01-2024

Tags: Dakramen laten het licht binnen ramen wanden

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl