klussen wonen woonplezier zo woon je
De interieurtrends voor de woonkamer in 2022

De interieurtrends voor de woonkamer in 2022

Nu we de coronacrisis in 2022 achter ons hebben kunnen laten en de maatregelen zijn verdwenen is er in ieder geval één groot probleem uit de weg geholpen. Mensen beseffen dat het tijd wordt om een ander probleem uit de wereld te helpen: de klimaatcrisis. Deze mentaliteit is verrassend genoeg niet alleen zichtbaar aan koopgedrag en sociaal gedrag, maar ook aan de interieurtrends voor in de woonkamer in 2022. Hier zijn er drie op een rijtje gezet. Van meubels tot een nieuwe trap. ZoWoonJe.nl gaat voor jou terug naar de basis in de woonkamer. 

interieurtrends woonkamer duurzaam 1. Duurzame statements

Natuurlijk wil iedereen in 2022 laten zien dat ze bewuster met de wereld omgaan en dus ook bewust hun meubels kopen. Een opkomende trend is daarom om duurzame statements te maken in het interieur. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een bank die voor het grootste deel bestaat uit gerecycled textiel en schuimvulling, wat vervolgens duidelijk gemarkeerd staat op de bank zelf.

Maar ook het hergebruiken van oude meubels kan een duurzaam statement zijn. Zo zullen in 2022 veel oude meubels opnieuw worden geschilderd, bijgeschaafd of hervormd tot een nieuw, trendy meubelstuk om het een nieuw leven te geven. Dit is natuurlijk veel duurzamer dan de meubels gewoon naar de stort brengen en te vervangen voor een compleet nieuw meubelstuk.

rauwe materialen trend 2. Rauwe materialen

Naast het feit dat materiaal veel hergebruikt zal worden in 2022, zal het vaak ook een stuk rauwer gelaten worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld houten tafelbladen waarbij het hout niet al te veel bewerkt zal zijn, maar juist zijn oorspronkelijke ruwe vorm en textuur heeft behouden. Denk ook aan stalen poten van stoelen, kasten en bankstellen die in plaats van het strakke opgeschoonde uiterlijk dat we gewend zijn, juist een iets grovere en matte textuur zullen hebben in 2022. Zelfs roest zal, met uitzondering van onze mooie stalen, vaak zwarte deuren of zwarte deurkrukken, aan het staal gelaten worden komend jaar.

Wat je komend jaar ook veel vaker zal zien is het gebruik van natuurhout. Het afgelopen jaar zagen we al steeds meer kapstokken, lampen, etc. die gemaakt zijn met een rauwe tak uit het bos. De schoonheid van de pure natuur zal komend jaar door gebruik van natuurhout nog meer herontdekt worden. Door de materialen van onze meubels zo onbewerkt te laten, zal het interieur een natuurlijker uiterlijk krijgen en zal daardoor dichter bij de natuur zelf lijken te staan.

organische vormen 3. Organische vormen in trap en meubels

Naast het materiaal zelf, zal de vorm van het materiaal in 2022 ook veel organischer zijn. Natuurlijk is de vorm van een bank, tafel of stoel niet per definitie duurzaam, maar het kan wel een duurzamere indruk geven. Een stalen design trap naar boven vanuit de huiskamer is uiteraard wel bijzonder duurzaam. Met staal als basismateriaal ben je bovendien vrij om volgens de laatste trends een trap te laten ontwerpen. Zo ga je met gemak voor organische elementen en combineer dat zo mogelijk met natuurlijke materialen zoals eiken. 

design trap

Dit jaar zien we ook in meubels meer golvende vormen, ronde vormen en asymmetrische vormen. Het strakke, moderne hoekige dat we gewend zijn van de afgelopen twee decennia zal vervangen worden door vormen die juist weer terug naar de natuur verwijzen.

interieurtrend asymmetrie

Denk hierbij aan ronde in plaats van vierkante tafels, stoelen met gebolde leuningen, of vloerkleden met een asymmetrische vorm. Dit alles zal de asymmetrie en natuurlijke stroom van de natuur weergeven en ons er zelfs binnenshuis eraan herinneren dat we niet losstaan van de natuur, maar er deel van zijn. Dat geldt ook voor het ontwerp van de open keuken als onderdeel van het woongedeelte.

Interieurtrends woonkamer 2022 toepassen

We zijn benieuwd hoe je deze interieurtrends woonkamer 2022 gaat toepassen in jouw woonkamer of misschien wel in je rol als woonadviseur, binnenhuisarchitect of stylist. Laat het weten via de ZoWoonJe.nl-contactpagina en wie weet zie je jouw tips binnenkort terug in dit artikel als originele aanvulling.

Lees hier meer nieuws voor elke woonruimte >>

[Foto's:] Hoofdvisual Cottonbro via Pexels | Design trap met dank aan STAIR factory | Stoel: Vintage B1 Chair By Stefan Wewerka van website Urban Modern.

16-05-2022

Tags: Interieurtrends woonkamer 2022 huiskamer

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl